Blog Archive

About Me

Mijn foto
heike
Rustig, zachtaardig maar soms ook fel en boos! Mama van het liefste meisje ter wereld, Sam...
Mijn volledige profiel weergeven

Vogelbescherming

Vogelbescherming
Jij toch ook?
Mogelijk gemaakt door Blogger.

Volgers


Voor altijd in mijn hart...
vrijdag 24 juli 2009

PostHeaderIcon Copyright?!

Meer en meer mensen willen hun foto's beveiligen. Door ze op het internet te zetten gooi je ze eigenlijk zomaar te grabbel voor iedereen. Het mag niet maar het gebeurt natuurlijk wel dat mensen foto's gebruiken die niet van hen zijn. Je kan je foto's voorzien van een soort watermerk, je naam ergens plaatsen zodat de foto niet bruikbaar is en wie weet wat nog meer. Ik heb het eens eventjes geprobeerd, ben er lang aan bezig geweest om deze foto 'te beveiligen' en ik vind het niet leuk om te doen, dus ik denk dat het bij deze ene keer zal blijven. Wil iemand foto's van me gebruiken, tja... ik zal er niet van wakker liggen, integendeel het wil dan toch zeggen dat ze best om aan te zien zijn! Natuurlijk is het wel wenselijk om dan even te vermelden vanwaar je de foto hebt...

Op de foto zij aan zij zittende op de valeriaan, een oranje zandoogje en een koevinkje.

4 reacties:

Me zei

Ik vraag altijd netjes toestemming! en als er geen naam bij staat vermeld ik vaak de resources! en er staat veel op internet gewoon vrij te gebruiken natuurlijk!
en als je een fotoprogramma op je pc hebt en je bent een beetje handig is die beveiliging er ook makkelijk af te halen...maar toestemming vragen is natuurlijk veel "netter"
gr. Anna

AnneTanne zei

Mijn foto's en teksten publiceer ik altijd onder een Creative Commons Licentie...
Dat houdt in dat die foto's door anderen gebruikt mogen worden, mits voldaan wordt aan een aantal voorwaarden. (In mijn geval: vermelding van mijn naam, link naar mijn site, niet-commercieel gebruik).

Natuurlijk vermijdt je daarmee niet, dat mensen toch je foto's gebruiken zonder die voorwaarden te respecteren. Maar anderzijds heb ik precies door die voorwaarden het afgelopen jaar al in verband met een vijftal van mijn foto's de vraag gekregen van auteurs die ze als illustratie willen gebruiken in een nog te verschijnen (natuur)-publicatie.

Zonder die CC-licentie zouden ze allicht nooit bij mijn foto's terecht zijn gekomen.

Fluitenkruid zei

Ik gebruik Windows Live Writer en daarmee kun je heel gemakkelijk een watermerk in je foto's zetten. Ik zet ze altijd in een hoekje, dan verpest je de foto niet zo.
En inderdaad als ik zelf iets laat zien van iemand anders dan vermeld ik altijd de bron, wel zo netjes.

Little Z zei

Nou, ik vind dat je het stijlvol en netjes hebt opgelost zo...

Het blijft een 'probleem' met internet (niet alleen bij foto's, maar ook illustraties en andere ideeen). Goede tip AnneTanne, ik ga me daar eens in verdiepen.